+381 11 29 28 600

Kafane, one stare, bile su deo života čaršije, imale poseban duh, neobičan, specifičan, izazovan, u njima je pulsirao kulturni, zabavni, privredni i društveni život, protkan politikom, pa i onaj, zašto ne reći – normalan. Kafana je bila stecište advokata i boravište svedoka. Jednostavno, mesto gde se odvijao život grada, gde su spremane i prikazivane pozorišne predstave, održavani koncerti, sastanci sportskih društava, političkih stranaka, esnafa, organizovane zabave i susreti, održavane sednice Narodne skupštine, uređivane novine, u njima su pisane pesme i učili se muzički akordi, smišljane su ideje ali i jela, u njima se pilo i spavalo.

Kafana je odvajkada godila srcu i ušima veselih prolaznika, međutim, istorija je pokazala da je ona predstavljala i više od mesta za merak. Slobodno možemo reći da beogradska kafana i dalje odnosi titulu jedne od prvih ustanova demokratskog društva, „mesta na kome se ukrštaju boemski i savremeni Beograd, gradsko i prigradsko, starogradsko i urbano“. U kosmopolitskim gradovima, kakav je Beograd,kafana je bila jedan od čuvara srpske tradicije! Grmeč, Grgeč, Zona Zamfirova, Pod lipom, Vidin kapija, Orač, Tri grozda, Polet – samo su neka od imena mnogobrojnih starih beogradskih kafana. Vremena provedenog u svakoj od njih mnogi se sa setom sećaju.

Danas, nedaleko od dunavskog keja, smeštena u samom srcu grada (Dorćol) živi i opstaje kafana Gradska. Od svog osnivanja privlači sve one koji i dalje veruju da tradicionalna srpska kafana može zauzeti svoje mesto i u 21. veku. Gradska gaji i čuva ljubav prema srpskoj nacionalnoj kuhinji i svemu što nam ona može ponuditi. Toplička janjija, Planinska jagnjetina sa vrganjima, Šumsko pile, Pletenica na kajmaku, Kosanička jagnjetina, Dimljeni šaran su samo neki od retkih tradicionalnih specijaliteta u kojima možete uživati u ovom restoranu. Sem toga, ljubaznost i predusretljivost osoblja, uz prijatan i originalan ambijent, su ono što krasi ovo mesto.

gradska

Nekada je važilo verovanje da kafana u koju svratiš mnogo govori o tebi. Ipak, iako je danas „in“ izaći u kafić ili klub, važno je ne zaboraviti na ono što nam čuva tradiciju od zaborava i čini nas autentičnim kao narod. Gradska je prava gradska kafana, gde je lepota u jednostavnosti duha onoga što vas okružuje.